Дзвонять колектори. Куди звертатися і як реагувати?

Дзвонять колектори. Куди звертатися і як реагувати?
Loader

Часто турбують колектори? Дзвонять по кредитах родичів, сусідів або зовсім незнайомих вам людей? Як позбавитися від настирливих дзвінків? Які дії колекторських фірм є законними, а які ні? Давайте розбиратися разом.

Дзвонять колектори. Куди звертатися і як реагувати?

Хто такі колектори? Це фахівці, які допомагають реальному кредиторові домагатися стягнення заборгованості від боржників. Якщо надійшов дзвінок колектора, ви обов'язково повинні відповісти на нього і з'ясувати, чому звернулися саме до вас.

  1. Дізнайтеся якомога більше подробиць: запитайте назву фінустанови, від імені якої вам дзвонять, попросіть надіслати на e-mail дані колекторської фірми, документ, що підтверджує ваші зобов'язання.
  2. Згадайте, чи не доводилось вам бути поручителем за кредитом свого родича чи друга. Бувають також випадки, коли люди отримують борги у спадок.
  3. Якщо ви дійсно є боржником, відвідайте банк і спробуйте домовитися про реструктуризацію: кредитні канікули або пролонгації договору. Якщо дзвінок колекторів — це явне непорозуміння, візьміть довідку про відсутність заборгованості.
  4. Зв'яжіться з колекторами і повідомте результат переговорів з банком.

Бувають ситуації, коли колектори дзвонять родичам боржника, примушуючи його сприяти погашенню проблемного кредиту. В даному випадку ви маєте повне право відмовитися брати участь в даному процесі. Винятки — родич є поручителем, чоловіком/дружиною, спадкоємцем або кредитним брокером. Якщо вам дзвонять з приводу проблемної заборгованості сусіда, колеги по роботі, то такий прийом, швидше за все, застосовується з метою створення психологічного тиску на позичальника.

Дзвонять колектори по чужому кредиту, куди скаржитися?

Колектори можуть турбувати телефонними дзвінками, навіть якщо вас абсолютно ніщо не пов'язує з боржником. Так відбувається в наступних випадках:

  • ви купили будинок або квартиру, в якій раніше проживав позичальник;
  • вам дістався номер мобільного, який раніше належав боржнику;
  • ваші контакти незаконним способом були використані шахраєм для отримання кредиту.

Якщо дзвонять колектори по чужому кредиту, з'ясуйте дані боржника і запитайте, в якій фінустанові був оформлений кредит. Після цього вирушайте в банк і запросіть довідку про відсутність заборгованості. Надішліть копію колекторам разом із заявою, в якій буде вимога припинити дзвінки на ваш номер.

Якщо вам і далі дзвонять колектори з приводу незнайомця, ви маєте право поскаржитися в правоохоронні органи і в Національний банк України. Не забувайте також, що перевірити наявність заборгованості можна на сайті Українського бюро кредитних історій.

Що можуть колектори згідно із Законом України?

Закон України не визначає прав колекторських організацій. Незважаючи на це вам можуть надходити дзвінки від колекторів із закликами погасити кредит. Гуманними прийнято вважати наступні дії:

  • проведення фінансових консультацій;
  • здійснення дзвінків з метою отримати інформацію по проблемному кредиту;
  • домовленість про відстрочення платежів;
  • пошук актуальних контактів боржника, який ігнорує дзвінки від кредитора і його представників;
  • візит додому з метою компромісних переговорів.

Якщо вам дзвонять колектори з різних номерів по чужому кредиту, то ці дії не можна вважати законними. Для врегулювання ситуації потрібно негайно звертатися в поліцію.

Автор: Сервіс “Tengo”
14.10.2020
views
10291  переглядів
shares
2