Як і де можна записатися на вакцинацію і скільки коштує щеплення від Covid-19?

Як і де можна записатися на вакцинацію і скільки коштує щеплення від Covid-19?
Loader

З 1 березня в Україні почали робити щеплення від коронавируса. В першу чергу вакцинують медиків, які лікують пацієнтів з Covid. Наступними щеплення отримають інші лікарі, люди похилого віку, педагоги і військовослужбовці. Всіх інших будуть вакцинувати на п'ятому етапі в порядку черги. Де можна записатися на вакцинацію і скільки буде коштувати щеплення — читайте на tengo.ua.

Основні етапи вакцинації в Україні

План вакцинації був затверджений українським урядом в кінці січня. Головний санлікар країни Віктор Ляшко відзначає, що до кінця року щеплення зможуть отримати всі бажаючі. Всього планується провести п'ять етапів вакцинації.

Почерговість буде наступною:

  • перший етап: лікарі, що працюють з людьми, які страждають на COVID-19, працівники будинків престарілих, військовослужбовці, задіяні в ООС;
  • другий етап — інші медпрацівники, українці старші 80 років, соцпрацівники;
  • третій етап: люди 65+, представники критично важливих структур держбезпеки, педагоги;
  • четвертий етап: громадяни старші 60 років, люди, які страждають хронічними захворюваннями, українці, які перебувають в місцях позбавлення волі (відбувають покарання або працюють);
  • п'ятий етап: інші громадяни у віці до 59 років, які не входять до складу цільових груп.

Вакцинуватися можуть тільки повнолітні громадяни.

Зараз в Україні проходить перший і паралельно другий етап вакцинації. Вакцинують медиків, які працюють з пацієнтами, хворими на коронавірус та сімейних лікарів. Після прибуття нової партії вакцини щеплення отримають працівники соцсфери і працівники з категорії 85+. Згідно з останніми даними найбільш активно вакцинуються жителі Донецької, Київської та Дніпропетровської областей.

Скільки коштує щеплення від COVID-19?

Вакцинація від коронавируса — абсолютно безкоштовна процедура для громадян України. Щеплення роблять з використанням препарату CoviShield. Він розроблений фахівцями Oxford/AstraZeneca, а виробляється на індійських потужностях. Насправді "Кові Шилд" — це та сама “оксфордська” вакцина, яку на ринок Індії поставляє Serum Institute India.

В Україні процес вакцинації здійснюється з підтримкою Програми EGAP, яка фінансується Швейцарією. Ініціатором проекту виступає Фонд Східної Європи. Щеплення роблять мобільні бригади, а також фахівці стаціонарних кабінетів. Побічні ефекти спостерігаються у 0,5% щеплених.

Нагадаємо, що укол робиться в передпліччя. Через певний час процедуру потрібно повторити. Спеціальної підготовки вакцинація від COVID-19 не вимагає. Після уколу рекомендується близько 30 хвилин провести в спокої. За словами медиків, отримати щеплення можуть навіть ті, хто вже перехворів коронавірусом.

Як записатися в чергу на щеплення?

Можливість записатися на щеплення надається громадянам, які не входять в перші чотири цільові групи — тобто людям, які будуть вакцинуватися на п'ятому етапі. Записатися в чергу можна трьома способами.

Як записатися на щеплення через сайт Дія?

Щоб стати в чергу через портал Дія, потрібно здійснити такі кроки:

  • авторизуйтесь на сайті diia.gov.ua, використовуючи електронний підпис або технологію BankID;
  • виберіть розділ "Запис у лист очікування вакцинації від COVID-19";
  • розкажіть, чим ви займаєтеся — потрібно вибрати один із запропонованих варіантів;
  • виберіть населений пункт, в якому ви хочете отримати щеплення;
  • дочекайтеся повідомлення із запрошенням на вакцинацію.

Повідомлення надійде на мобільний телефон і на пошту. У ньому будуть вказані дата, час, місце проведення вакцинації, а також назва препарату, який буде використовуватися.

Як зареєструватися на щеплення через додаток Дія?

Щоб записатися на вакцинацію через додаток Дія, потрібно перш за все завантажити його на свій мобільний телефон. Це має бути версія 2: 0.

  1. Авторизуйтесь в додатку використовуючи Приват24, Монобанк або BankID.
  2. У розділі Послуги клікніть "Запис в лист очікування вакцинації від COVID-19".
  3. Виберіть зі списку сферу діяльності.
  4. Вкажіть назву населеного пункту.
  5. Отримайте СМС із запрошенням на щеплення.

Інформація також буде відображатися в додатку Дія.

Як отримати послугу через контакт-центр МОЗ?

Стати в чергу на щеплення можна також по телефону.

  1. Наберіть номер 0 800 60 20 19.
  2. Продиктуйте оператору свої дані.
  3. Виберіть місце вакцинації.
  4. Дочекайтеся, коли вас запросять на щеплення.

Який би спосіб ви не вибрали, процедура реєстрації займе не більше 5 хвилин. Представників цільових груп про вакцинацію інформуватимуть роботодавці та сімейні лікарі.

Автор: Сервіс “Tengo”
11.04.2021
views
759  переглядів
shares
0