Які тенденції чекають ринок МФО в 2021 році?

Які тенденції чекають ринок МФО в 2021 році?
Loader

У 2021 році ринок мікрокредитування чекає багато змін. Вже з 1 січня в Україні почали діяти нові правила та вимоги. "Усі кредитні договори по мікропозиках тепер входять в категорію "споживчі кредити", — повідомляється на сайті Міністерства юстиції.

Що все це означає? Як зміняться права і обов'язки МФО і позичальників? Давайте розбиратися разом.

Що? Як? Чому?

З 1 січня мікропозики отримали статус споживчих кредитів. Зміни торкнулися наступних видів договорів:

  • позик, виданих терміном до 30 днів;
  • кредитів, оформлених на суму, нижче мінімальної зарплати (6000 грн з 1 січня).

До даних мікрокредитів будуть застосовуватися окремі норми і вимоги. Розглянемо їх більш детально.

Кредит під 0%

НБУ зобов'язав МФО розкривати клієнтам інформацію про повну вартість кредиту в рекламних оголошеннях та на сайтах, щоб люди знали ще до подачі заявки, у скільки їм обійдеться кредит. До цього МФО могли рекламувати кредити під 0,01%*. Зірочка вказувала на наявність спеціальних умов позики, наприклад про те, що скористатися нульовою ставкою можна тільки при оформленні кредиту терміном до 7 днів і т.д. У НБУ вважають, що використовуючи такий підхід МФО зайвий раз заплутують позичальників.

Відсоткова ставка при простроченні

З 1 січня МФО заборонили підвищувати процентні ставки для позичальників, які прострочили виплату боргу. Це означає, що якщо людина з якихось причин не зможе повернути гроші вчасно і не скористається пролонгацією, відсоток по кредиту і порядок розрахунку ставки для нього залишаться без змін.

Пеня і штрафи

НБУ обмежив максимальну суму штрафів і пені для споживчих мікропозик. Тепер вона не може перевищувати подвійний розмір тіла кредиту. Збільшувати штрафні санкції заборонили навіть за домовленістю сторін. Будь-які подібні прояви будуть позбавлені законної сили.

Збір і передача інформації

Тепер МФО будуть питати у позичальників згоду на збір, обробку, зберігання і використання даних з бюро кредитних історій. Без подібного дозволу позика оформлена не буде.

МФО зобов'язали передавати дані про споживчі позики в кредитні бюро занесені в Єдиний реєстр.

Обмеження за кількістю позик

Новий закон обмежує кількість кредитів, які можуть бути видані в одні і ті ж руки. Подібна норма була введена для того, щоб допомогти МФО знизити портфель проблемної заборгованості. Крім того, в НБУ сподіваються, що обмеження допоможе знизити шахрайську активність.

Структура власності МФО

У 2021 році Нацбанк почав вимагати у МФО повністю розкрити структуру власності. На ліквідацію порушень компаніям дали 5 місяців. Про це заявила перший заступник глави регулятора Катерина Рожкова. Це допоможе ліквідувати неофіційні бізнес-групи, які працюють на ринку в обхід законодавства.

Швидкі позики-2021: умови

У 2021 році основні умови кредитування в МФО практично не зміняться. Позику як і раніше можна буде оформити на суму до 20-30 тис. гривень на термін до 30 днів з можливістю пролонгації. Середня відсоткова ставка — 2,5% в день. Багато МФО будуть пропонувати першу позику під 0,01% для залучення клієнтів.

В період введення жорсткого карантину позичальників можуть знову звільнити від нарахування пені та штрафів за прострочення.

Переваги швидких кредитів перед банківськими:

  • можливість отримати позику за 15 хвилин;
  • графік роботи: 24/7;
  • видача кредитів без довідки про доходи;
  • можливість отримати позику із зіпсованою кредитною історією;
  • високий відсоток схвалення заявок;
  • відсутність необхідності їхати в офіс;
  • лояльне ставлення з боку кредитора.

Якщо вам швидко потрібні гроші на картку, ви можете в будь-який момент зайти на сайт Тенго і отримати позику всього під 1% в день. Ставка діє на перший і наступний кредити. Уже при першому зверненні можна отримати в борг до 20000 гривень. Гроші перераховуються на банківську картку: без зайвих перевірок, черг і дзвінків.

Автор: Сервіс “Tengo”
08.01.2021
views
923  переглядів
shares
0