Чарджбек або як можна повернути гроші на картку?

Чарджбек або як можна повернути гроші на картку?
Loader

Здійснюючи онлайн-покупки користувачі часто стають жертвами шахраїв і в результаті втрачають свої гроші. При цьому не всі знають, що за допомогою сучасних банківських технологій можна повернути втрачену суму на картку. Як це зробити? Потрібно просто звернутися в банк і подати заяву на здійснення чарджбека.

Для тих хто не знає, чарджбек — це повернення коштів на рахунок, втрачених в результаті неправомірних дій третіх осіб. Процедура здійснюється за участю платіжної системи, а також банків покупця і продавця. Ми вам розповімо, як працює чарджбек, в яких випадках можна здійснити зворотній платіж, а в яких ні.

Як працює чарджбек?

Чарджбек — це безкоштовна процедура, однак деякі банки все ж списують додаткові комісії за її здійснення.

Представляємо вашій увазі найпоширенішу схему проведення чарджбеку:

  • людина, здійснивши невдалу покупку в інтернет-магазині, перерахувала недобросовісному продавцеві певну суму;
  • щоб все виправити, покупець звернувся в банк з проханням здійснити зворотну транзакцію;
  • банк приймає заяву і вивчає ситуацію;
  • приймається рішення про здійснення чарджбека;
  • фінустанова направляє претензію клієнта платіжному сервісу;
  • система передає скаргу банку продавця;
  • вивчаються обставини події і представлені потерпілим докази;
  • з рахунку продавця списується необхідна сума і через платіжний сервіс перераховується банку покупця;
  • потерпілий отримує втрачену суму на картку.

Зверніть увагу, що чарджбек в Україні може бути виконаний незалежно від емітента картки і банку, в якому обслуговується покупець.

Незважаючи на доступність послуги, існує ряд обмежень, які обов'язково потрібно враховувати. Перше, на що слід звернути увагу — це наявність доказів. Ви повинні зберегти скріншоти листування з продавцем, в якій він зобов'язується відправити вам товар за певну суму. Обов'язковою є також наявність електронного чека. Його можна легко знайти в особистому кабінеті онлайн-банкінгу. Використовуйте всі докази, що підтверджують факт шахрайства. Вони допоможуть вам швидше повернути гроші.

Другий момент — це термін. Подавати заяву в банк з проханням здійснити чарджбек потрібно не пізніше ніж через 540 днів з моменту списання коштів. Послугою можна скористатися, якщо переказ був здійснений готівкою.

У яких випадках можна здійснити зворотній платіж?

Проблем з оплатою і доставкою онлайн-замовлень може бути багато. Під час переказу коштів часто трапляються технічні помилки. Гроші "зависають" і не доходять до продавця. Бувають випадки, коли товар доставляється пошкодженим або зовсім відправляється за іншою адресою. Чи можна вважати подібні неприємності приводом для здійснення чарджбеку? Ми склали для вас список умов, при яких можна вимагати зворотний платіж:

  • ви не отримали замовлення, який попередньо оплатили карткою;
  • товар не відповідає опису на сайті;
  • отримана річ виявилася підробкою;
  • з картки була списана сума, вища ніж та, що заявлена ​​на сайті;
  • з рахунку були зняті кошти за замовлення, яке ви не здійснювали;
  • оплата була проведена двічі;
  • магазин відмовив у поверненні коштів за товар;
  • ви отримали оплачену послугу частково.

Статистика говорить, що тільки половина заяв про чарджбек отримує схвалення від міжнародних платіжних систем. Давайте розберемося, в яких ситуаціях покупцеві можуть відмовити у поверненні коштів.

  1. Користувач підтвердив транзакцію СМС-кодом. Банки розцінюють такі платіжні операції як схвалені.
  2. Клієнт пізно подав заяву в банк. Щоб такого не сталося, радимо регулярно перевіряти виписки по картці і дотримуватися правил безпеки під час онлайн-шопінгу.
  3. Покупець відправив гроші на особистий рахунок продавця. Подібне часто трапляється при здійсненні покупок через OLX. Механізмів для виконання чарджбеку з карток фізосіб у банків поки що немає.

Пам'ятайте, що чарджбек при шахрайстві може бути виконаний тільки якщо гроші були перераховані на рахунок юрособи. Але якщо все ж так сталося, що зловмисники обманом списали кошти з вашої картки, потрібно все одно звернутися в банк і детально розповісти про те, що сталося. Повернути гроші, швидше за все, не вийде, але у відповідь на вашу скаргу банк посилить контроль за рахунком шахрая. У подібних ситуаціях також буде доречним звернення в поліцію і поширення інформації про зловмисників в соцмережах.

Як працює чарджбек в Приватбанку?

Здійснити зворотній платіж через ПриватБанк можна за стандартною схемою. Якщо ви вважаєтесь клієнтом даної фінустанови, для здійснення чарджбеку потрібно здійснити наступні кроки:

  • чітко визначте причину повернення коштів;
  • підготуйте докази: підійдуть знімки, скріни, відео та аудіозаписи, що підтверджують спілкування з продавцем і оплату товару;
  • зверніться в банк із заявою: в Приватбанку це можна зробити в онлайн-режимі.

Ваше звернення буде оброблено банком і відправлено платіжній системі. Отримавши фінансову претензію і запит на здійснення чарджбеку, Мастеркард і Віза передадуть скаргу банку продавця. Після вивчення доказової бази буде прийнято рішення. У разі позитивної відповіді ви отримаєте гроші на картку. Якщо рішення буде негативним, банк відправить вам повідомлення з поясненням причини.

На виконання чарджбеку терміни ПриватБанк встановлює в межах 60 календарних днів. Заявці клієнта присвоюється індивідуальний номер, за яким можна в онлайн-режимі відстежити її статус.

Бажаємо приємних і безпечних покупок!

Автор: Сервіс “Tengo”
03.11.2020
views
9358  переглядів
shares
0