Що таке кредитні канікули в Україні?

Що таке кредитні канікули в Україні?
Loader

Криза в економіці завжди гостро відбивається на рівні життя громадян. Ціни в магазинах ростуть, зарплати затримують або знижують, а деякі компанії взагалі йдуть на скорочення штату, щоб хоч якось втриматися на плаву. Наявність кредиту може значно погіршити ситуацію. Борг потрібно погашати щомісяця, інакше банк нарахує штрафні санкції. Але де взяти гроші, якщо доходів вистачає тільки на покупку продуктів і оплату комуналки? Для таких випадків у фінансових установах передбачена послуга кредитних канікул. Ми розповімо, в чому полягає її суть і які переваги вона дає боржникові.

Простими словами, кредитні канікули — це відстрочка виплат, яка надається позичальнику на певний період зі збереженням боргових зобов'язань. У період канікул можна не платити по кредиту і не боятися штрафних санкцій. При цьому потрібно пам'ятати, що відстрочка — це не скасування платежу. Позичальнику в будь-якому випадку доведеться повернути всю суму з відсотками. У разі оформлення кредитних канікул банк може збільшити суму щомісячного платежу або продовжити період користування коштами.

Які банки надають кредитні канікули і на яких умовах?

У період карантину держава зобов'язала всі фінансові установи надавати кредитні канікули своїм клієнтам. Позичальники отримували відстрочку без нарахування пені та штрафів. Закон діяв в період з квітня по липень 2020 року. У серпні фінустанови почали поступово згортати програми пільгового кредитування.

Давайте розберемося, де сьогодні можна отримати кредитні канікули і на яких умовах надається дана послуга.

Кредитні канікули Альфа-Банк

В Альфа-Банку можна скористатися канікулами тільки по кредитній картці.

Банк самостійно приймає рішення про підключення послуги. Позичальнику приходить повідомлення у вигляді СМС. Максимальний термін відстрочки становить 1 місяць. У період кредитних канікул мінімальний платіж відсутній. Розрахунок відсотків і комісій при цьому не припиняється і відбувається стандартно. Якщо клієнт хоче відмовитися від канікул можна внести будь-яку суму на картку. Вона буде зарахована в якості щомісячного платежу. За грошовим або споживчим займом відстрочки не надаються. В якості альтернативи банк може запропонувати оформлення реструктуризації (рефінансування) заборгованості.

Кредитні канікули Приватбанк

З 18 березня 2014 року в ПриватБанку діє програма кредитних канікул для військовослужбовців. Скористатися послугою можуть наступні категорії позичальників:

  • професійні військові;
  • контрактники;
  • клієнти, мобілізовані в ряди української армії;
  • службовці Нацгвардії;
  • члени батальйонів регіонального захисту;
  • жителі населених пунктів, розташованих в зоні АТО.

Кредитні канікули надаються на період мобілізації і проходження військової служби. Банк не нараховує відсотки, а також пеню і штрафи за несвоєчасне здійснення щомісячних платежів. Послуга актуальна для всіх видів кредитів. Для підключення канікул потрібно надати співробітникові банку військовий квиток, службове посвідчення і довідку з позначенням терміну військової служби.

Кредитні канікули ПУМБ

Банк ПУМБ надавав послугу кредитних канікул в період карантину. Відстрочку можна було оформити на 3 місяці особисто звернувшись у відділення банку з паспортом та ІПН. Скористатися канікулами могли користувачі кредитних карт, споживчих та готівкових позик. З серпня банк припинив надання послуги. З клієнтами, які мають проблеми з погашенням кредиту, працює відділ по роботі з простроченою заборгованістю ПУМБ. Позичальникам пропонують можливі варіанти реструктуризації боргу.

Кредитні канікули Монобанк

Монобанк надавав своїм клієнтам кредитні канікули з 1 квітня до 1 серпня 2020 року. У цей період штрафні санкції за несвоєчасне здійснення платежів не застосовувалися. Скористатися відстрочкою могли користувачі кредитних карток. Послуга підключалася автоматично. Якщо у вас виникли труднощі з погашенням боргу, рекомендуємо звернутися в службу підтримки клієнтів фінустанови. Менеджер банку запропонує для вас зручне рішення проблеми.

Кредитні канікули Ощадбанк

На період карантину Ощадбанк скасував обов'язковий платіж в розмірі 5% від суми заборгованості для користувачів кредитних карток і представників малого бізнесу. Відсотки нараховувалися за стандартною схемою.

Військовим відстрочки за кредитами надаються постійно з 2014 року на період несення служби. В інших випадках питання про кредитні канікули вирішується в індивідуальному порядку.

Як оформити кредитні канікули?

Щоб отримати відстрочку, потрібно особисто звернутися в банк, який видав вам кредит. Заяву можна скласти самостійно, отримавши зразок у консультанта або скачавши на сайті фінустанови. Якщо банк не пред'являє особливих вимог до заяви, її можна скласти в довільній формі, чітко вказавши причину звернення.

Оформити кредитні канікули в Україні можна на наступних підставах:

  • тривала хвороба боржника або його рідних;
  • смерть близької людини або втрата годувальника;
  • звільнення з роботи через скорочення або банкрутство компанії;
  • нанесення шкоди майну в результаті стихійного лиха;
  • У рідкісних випадках кредитні канікули надаються матерям-одиначкам, які перебувають у декретній відпустці.

Крім заяви для надання відстрочки кредитор може вимагати й інші документи: свідоцтво про народження дитини, трудову книжку, військовий квиток, витяг з історії хвороби. Їх перелік визначається в залежності від причини, по якій позичальнику знадобилася послуга.

На питання, скільки тривають кредитні канікули не можна відповісти однозначно. Термін дії пільгового періоду встановлюється індивідуально і фіксується в додатковій кредитній угоді. Найчастіше українські банки надають відстрочку на період від 1 до 3 місяців.

Чи можуть відмовити в кредитних канікулах?

В даний час в Україні немає закону, що зобов'язує банки і мікрофінансові організації надавати своїм клієнтам кредитні канікули. Відмовляти не можна тільки військовим. В інших випадках фінустанови мають право діяти на свій розсуд.

Якщо ви звернулися в банк і вам відмовили в кредитних канікулах, спробуйте пошукати інші шляхи погашення боргу. Можна звернутися за фінансовою допомогою до друзів або родичів або оформити кредит рефінансування в іншому банку.

Бувають випадки, коли можливість відстрочки гарантується кредитним договором. Тоді відмову банку в кредитних канікулах можна оскаржити в суді. Важливо, щоб у позичальника на момент подачі заяви не було прострочення.

Як бачите українські банки надають послугу кредитних канікул на різних умовах. У будь-якому випадку при виникненні труднощів потрібно звертатися до фінустанови і шукати компромісні варіанти погашення позики.

Автор: Сервіс “Tengo”
12.11.2020
views
7434  переглядів
shares
1