Досвід українців, які зробили щеплення від Covid-19 в 2021 році

Досвід українців, які зробили щеплення від Covid-19 в 2021 році
Loader

У березні в Україні розпочався процес вакцинації від Covid-19. Для щеплень використовуються препарати чотирьох компаній: AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Sinovac Biotech, Novavax. Незважаючи на те, що вакцинація безкоштовна, половина українців відмовляються від уколів.

Чому люди скептично ставляться до щеплень від коронавирусу? Як себе почувають ті, хто не дивлячись на критику препаратів, все-таки зважився вакцинуватися? Щоб відповісти на ваші запитання, ми поговорили з медиками і провели невеличке соцопитування серед громадян, які вже зробили щеплення.

Як себе почувають українці після щеплень від Covid-19?

"Була температура, загальна слабкість, припухлість у місці уколу, але ці симптоми — майже нічого у порівнянні з тим, що я відчував, коли хворів Ковідом", — розповідає про свій досвід кременчужанин Іван Стешенко. Чоловікові 46 років. Він працює вчителем історії в одній з міських шкіл. Йому зробили щеплення препаратом "CoviShield".

"У мене взагалі не було побічки після щеплення. Як до, так і після уколу відчував себе нормально. Вже на наступний день вийшов на роботу", — розповідає співробітник комунального підприємства Олександр Яхницький, який теж отримав укол препаратом CoviShield в одній з лікарень Харкова. Йому недавно виповнився 31 рік.

"У мене і в моєї колеги симптоми проявилися тільки ввечері. Температура підскочила до 39 градусів. Відчувався озноб і млявість. До ранку симптоми пройшли. Моя колега взагалі не збивала температуру, вона нормалізувалася сама. Я пила жарознижуючі. Вранці температура вже була 36,6", — ділиться своїми враженнями після щеплення 42-річна Іванна Суханова. Вона працює медсестрою в одній із клінік міста Кропивницький.

Медики кажуть, що побічні ефекти — це реакція імунної системи на щеплення. Вони можуть проявлятися протягом трьох днів. Допускаються наступні симптоми:

  • біль у м'язах;
  • почервоніння та припухлість у місці уколу;
  • підвищення температури;
  • лихоманка;
  • загальна слабкість;
  • головний біль;
  • біль у суглобах.

Такі ж симптоми спостерігаються і після інших щеплень. Медики радять збивати температуру, якщо вона піднімається вище 38 градусів. У разі серйозного погіршення самопочуття, слід негайно звернутися до сімейного лікаря.

Нам пояснили, що антитіла виробляються тільки через місяць після першого уколу. Тобто, якщо ви зробили щеплення, це не означає, що вам вже не потрібно побоюватися Ковіда. Щоб повністю сформувався імунітет, потрібна друга доза.

Чому люди хочуть робити щеплення?

Медики кажуть, що навіть багато їхніх колег скептично ставляться до вакцинації і відмовляються від неї. В основному це люди, які вже перехворіли коронавірусом. Вони здають аналізи і виявивши певний рівень антитіл, пояснюють, що їм поки що не страшна хвороба, а значить і з щепленням поспішати не варто.

Деякі банально не хочуть бути першими, побоюючись негативних наслідків. Кажуть, що подивляться які будуть результати у інших, а потім приймуть рішення робити все-таки щеплення чи ні.

Недовіру до вакцини аналітики пояснюють поширенням у ЗМІ негативних відгуків про препарат AstraZeneca (Covishield), який використовує також і Україна.

У середині березня багато європейських країн почали відмовлятися від використання цієї речовини для щеплень. Причиною послужило те, що у деяких вакцинованих людей був діагностований тромбоз. Щоб прояснити ситуацію, Європейське агентство лікарських засобів провело чергову перевірку препарату, яка повністю довела його безпечність. Після цього деякі держави знову почали використовувати AstraZeneca.

В Україні проти використання Covishield виступили екс-президент Петро Порошенко, лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко, депутат ОТЗЖ Олександр Качний.

Про що говорить статистика?

Соціологічна група "Рейтинг" провела опитування, в ході якого з'ясувала, що вакцинуватися препаратом "КовіШилд" готові тільки 27% українців. При цьому частина українців, готових зробити щеплення становить 47%. Близько 38% громадян не є прихильниками вакцинації і вважають, що це не що інше, як спроба контролювати людей і спосіб на них заробити.

Що кажуть експерти?

Імунологи радять робити щеплення, незважаючи на те, хворіла людина коронавірусом чи ні. За їх словами, наявність антитіл не гарантує захист від повторного інфікування. Результати аналізу можуть бути помилковими, та й взагалі, поки не ясно, який саме рівень антитіл може захистити організм від хвороби. Разом з цим дослідження показують, що рівень антитіл після щеплення у людей, які вже перехворіли на Covid-19 зростає в кілька разів.

Варто відзначити, що в світі зараз вивчають питання вакцинації молодшого покоління. Робити щеплення дітям у віці від 12 до 15 років вже через півроку планують в Ізраїлі. Вчені вважають, що це допоможе запобігти поширенню небезпечного штаму коронавірусу Sars-Cov-2.

Автор: Сервіс “Tengo”
06.05.2021
views
818  переглядів
shares
0