Фінансовий моніторинг в Україні: перекази від 5000 гривень блокуються банком

Фінансовий моніторинг в Україні: перекази від 5000 гривень блокуються банком
Loader

Закон "Про фінансовий моніторинг" почав діяти в квітні 2020 року. Його поява викликала бурхливу реакцію у клієнтів українських банків: юридичних та фізичних осіб. Люди почали ділити грошові перекази розміром від 5000 гривень, скаржачись, що банки блокують подібні операції. Деякі кажуть, що при переказі від 15000 гривень тепер потрібно підтверджувати походження коштів.

Ми вирішили розібратися, де правда, а де міфи і як насправді працює фінмоніторинг в Україні.

Перекази від 5000 гривень блокуються банком: так чи ні?

Правильна і повна назва закону про фінмоніторинг звучить так: "Закон "Про протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом"". Чи створює він перешкоди для переказів з картки на картку? Насправді ні. Пояснюємо чому:

  • всі власники банківських карток вже ідентифіковані банками;
  • у фінустанов є всі необхідні дані про клієнтів;
  • додаткових дій для здійснення переказу виконувати не потрібно.

Подібне пояснення надав глава відділу платіжних систем Нацбанку Олексій Шабан.

Простими словами, якщо людина має рахунок в банку, значить ідентифікацію вона вже пройшла і питань до неї з боку банку бути не повинно. Перекази з картки на картку на суму від 5000 гривень можна виконувати, як і раніше. Це стосується в тому числі операцій, які виконуються через інтернет-банкінг, мобільні додатки, онлайн-сервіси.

Проблеми можуть виникнути тільки з переказом нетипової для конкретного клієнта суми. Наприклад, якщо ви регулярно отримуєте зарплату в розмірі 15000 гривень, а тут раптово вирішили перевести 100 000.

Незважаючи на це, в мережі все одно зустрічаються скарги про блокування переказів від 5000 гривень. Це можуть бути технічні збої. У таких випадках фахівці рекомендують дзвонити на гарячу лінію банку.

Як щодо переказів SWIFT?

У НБУ відзначають, що на принципи проведення SWIFT-платежів закон про фінмоніторинг також ніяким чином не вплинув. Адже дана послуга доступна тільки для ідентифікованих користувачів.

Чи можна переводити гроші готівкою?

Закон про фінмонторінг дійсно вимагає обов'язкову ідентифікацію клієнта. І якщо власники карток, як ми з'ясували, вже ідентифіковані банками, то бажаючі здійснити переказ готівкою — ні.

Переказ через касу банку

Для переказу готівки через касу банку на суму від 5000 гривень вам знадобиться паспорт. Доводити походження коштів не потрібно.

Пред'являти касиру паспорт також слід при спробах поповнити картку (власну чи чиюсь), оплатити послугу або покупку товару. Раніше така вимога також існувала, але гранична сума була вищою — від 15000 гривень.

Переказ через термінал самообслуговування

Здійснити переказ готівкою на суму понад 5000 гривень можна без будь-яких перешкод, якщо термінал має пристрій для зчитування карток або дозволяє авторизуватися за допомогою одноразового пін-коду.

У НБУ підкреслюють, що закон про фінмоніторинг ніяк не заважає чесним громадянам виконувати звичні для них операції.

Які операції підпадають під фінмоніторинг?

Фінмоніторинг стосується транзакцій на суму від 400 тис. гривень. Подібні перекази і платежі підлягають обов'язковим перевіркам. Банки на законних підставах вимагають документи, що підтверджують походження коштів. Раніше поріг становив 15000 гривень.

Бувають ситуації, коли банки вимагають підтвердити походження навіть менших сум. Таке трапляється, якщо виконується "екзотична" операція — нетипова для клієнта.

Які операції не потрапляють під фінмоніторинг?

Нацбанк перерахував операції, які не потрапляють під дію закону:

  • оплата послуг ЖКГ, штрафів, податкових зборів, обов'язкових внесків і платежів незалежно від суми;
  • платежі по кредитах розміром до 30 тис. гривень;
  • оплата карткою товарів та послуг;
  • перекази готівкою в межах України до 5000 гривень;
  • зняття грошей з банкомату.

Перераховані вище операції не є ризиковими, тому дія нового закону на них не поширюється.

Що ще змінилися після впровадження закону?

Ми знайшли ще кілька важливих нововведень, які з'явилися в Україні після того як новий закон вступив в дію.

  1. Відкрити рахунок тепер можна дистанційно. У банків з'явилася можливість віддалено верифікувати клієнтів і відкривати для них рахунки.
  2. Оновлення даних в ЄДР. Згідно закону, компанії повинні щороку надавати актуальну інформацію про своїх бенефіціарів.
  3. Порушникам загрожує штраф — 51000 гривень.

Новий закон наближає українське законодавство до норм фінмоніторингу ЄС. Він дозволить Україні в майбутньому претендувати на членство в європейській організації.

Автор: Сервіс “Tengo”
19.05.2021
views
1863  переглядів
shares
0