Як швидко накопичити гроші в Україні?

Як швидко накопичити гроші в Україні?
Loader

Заощадження — це не тільки стабільність і впевненість у завтрашньому дні, а й можливість здійснити дорогу покупку без боргів і кредитів. Ми підготували для вас прості і дієві поради, які допоможуть швидко накопичити гроші в 2020 році і навчать більш розумно ставитися до фінансів.

ТОП 5 основних принципів накопичення грошей

Ми знаємо тисячі способів заощадити кошти і тисячі виправдань, щоб цього не робити. Як взяти себе в руки і нарешті почати відкладати гроші? Фахівці з фінансового планування виділили п'ять простих правил, яких слід дотримуватися, створюючи заощадження.

  1. Щоб накопичити гроші, потрібно скоротити витрати і спробувати зберегти більшу частину коштів. Саме з цього радить почати відкладати гроші гендиректор TFC Financial Рене Квок. Щоб зрозуміти від чого можна відмовитися, фахівець радить щодня фіксувати витрати. Вже через тиждень-два ви побачите, які суми йдуть на шкідливі звички і покупки, без яких легко можна обійтися.
  2. Щоб уберегти накопичення від інфляції, їх потрібно інвестувати. Якщо гроші будуть просто лежати "під подушкою" вони не принесуть вам додатковий дохід (хоча могли б). Рано чи пізно ви потягнитеся до них і витратите на незаплановану покупку. Тим, хто не хоче ризикувати, радимо покласти гроші на депозит під відсотки. Найкраще вибирати ті програми, які забороняють знімати кошти до закінчення терміну. В Україні можна інвестувати також в ОВДП, акції іноземних компаній, криптовалюту, нерухомість, дорогоцінні метали, страхування життя.
  3. Сплатіть всі поточні борги, оскільки їх наявність може гальмувати реалізацію фінансових цілей. В першу чергу фахівці радять погасити найбільш проблемну заборгованість: по кредитах, послугах ЖКГ, аліментах. На неї потрібно направити найбільшу суму, не забуваючи при цьому про часткове погашення решти боргів. Потрібно рухатися від великого до малого. Як тільки з боргами буде покінчено — починайте формувати заощадження.
  4. Щоб створити подушку безпеки або накопичити необхідну суму на омріяну покупку, потрібно почати відкладати відсоток від доходу. Суму повинні визначити ви самі, відштовхуючись від своїх фінансових можливостей. Відкладати гроші можна на спеціальний рахунок, депозит або дебетову картку. Коли це стане звичкою, ви перестанете помічати, що живете не на 100%, а на 85-90% своїх доходів. Маючи зарплату 12 000 гривень і відраховуючи щомісяця 10% на спеціальний рахунок, можна накопичити більше 14 000 за один рік.
  5. Відмовтеся від статусних і імпульсивних покупок. Дослідження показують, що на дорогі речі в основному ведуться представники бідних верств населення, щоб підвищити свій статус в очах інших людей. Перш ніж зробити чергову покупку заради понтів — подумайте чи варта вона ризику залишитися без грошей.

Експерти рекомендують відмовлятися від статусних товарів заради фінансових цілей. Тим кому складно відмовитися від імпульсивних покупок, радимо взяти на замітку правило 30 днів. Коли захочеться щось придбати, дайте собі місяць на роздуми. Якщо по закінченню цього терміну ви переконаєтеся, що обрана річ вам потрібна — купуйте, якщо ні — забудьте про неї.

Якщо ви заробляєте не так багато і розумієте, що не можете собі дозволити відкладати навіть 10%, спробуйте знайти додаткове джерело доходу. Це може бути підробіток у вільний час або на вихідних. Шукати роботодавців рекомендуємо на біржах фріланса, дошках оголошень, сайтах Work.ua та Raboota.ua. Наприклад на біржі Kabanchik.ua можна знайти не тільки завдання по звичному для нас фрілансу, а й можливість отримати дохід, виконавши прибирання в квартирі, ремонт авто, вигул тварин.

Як накопичити гроші підлітку школяреві?

Найпростіше школяреві отримати бажану суму — попросити грошей у батьків. Однак цей спосіб працює не завжди. Батьки можуть відмовити. В даному випадку доведеться збирати кошти самому. Починати потрібно з кишенькових грошей, які видаються на обіди і на дорогу до школи. Ми підготували для вас п'ять порад, які допоможуть накопичити гроші за короткий термін.

  1. Тимчасово відмовтеся від розваг: походів в кіно, цирк, парк атракціонів. Покладіть призначені на це кошти в скарбничку.
  2. Не витрачайте кишенькові гроші на шкідливу їжу: чіпси, газовану воду, солодощі. Порахуйте, скільки грошей ви витрачаєте на це в місяць. Чи не краще їх відкласти?
  3. Можна під'їхати до школи автобусом, а можна встати раніше, прогулятися кілька зупинок, подихати свіжим повітрям, заощадивши кілька десятків гривень в тиждень і кілька сотень в місяць.
  4. Не робіть імпульсивних покупок. Завжди намагайтеся брати час на роздуми. Можливо вам не так і потрібна флешка на 36 Гб або ще одна помада від Maybelline.
  5. Не носіть заощадження з собою. Подумайте, що може послужити для вас скарбничкою або відкрийте вклад у банку.
    Школярі часто задаються питанням: "Як накопичити гроші якщо не працюєш?". Варіантів відповідей може бути декілька.

Радимо відкладати гроші подаровані на свята: День народження, Новий рік, Різдво. Додаткові кошти при зустрічах часто припідносять бабусі і дідусі — їх також можна збирати.

Ще одним джерелом доходу для підлітка може послужити продаж непотрібних речей. Однак це питання бажано узгодити з батьками. Продати можна дошку для скейта, годинник, плеєр, окуляри, який-небудь предмет одягу. Шукати покупця в першу чергу потрібно серед друзів і знайомих. Можна також розмістити оголошення на OLX, OBYAVA.ua або RIA.com.

Підлітки 13-15 років можуть спробувати пошукати підробіток. На цей крок варто йти тільки в тому випадку, якщо нове заняття не буде заважати навчанню і не зашкодить здоров'ю. Наприклад, вантажниками діти працювати не можуть. Під заборону потрібно ставити також роботу в нічні зміни. Ми зібрали для вас основні варіанти підробітків, які підійдуть для підлітків і допоможуть примножити заощадження.

  1. Вигул домашніх тварин.
  2. Прибирання за гроші по договору з батьками.
  3. Роздача листівок.
  4. Проходження онлайн-опитувань, заповнення анкет, написання коментарів.
  5. Допомога молодшим школярам з навчанням за гроші.
  6. Продаж косметики.
  7. Робота в закладах швидкого харчування.
  8. Робота в службі доставки.
  9. Адміністрування груп в соцмережах.
  10. Блогерство.
  11. Робота в інтернет-магазинах.
  12. Продаж хенд-мейду.
  13. Фотопослуги.
  14. Допомога сусідам.
  15. Робота в автосервісі.

На великий дохід школяреві розраховувати не варто, але якщо ви будете відкладати частину зароблених коштів у скарбничку — через деякий час назбирається чималенька сума, яка наблизить вас до фінансової целі.

На що ж можуть відкладати гроші школярі? Вчені провели експеримент, в ході якого з'ясувалося, що більшість підлітків збирають гроші на гаджети, комп'ютерну і фототехніку, модний одяг, транспортні засоби, подорожі, подарунки для друзів, освіту.

Після досягнення мети і здійснення заповітної покупки фахівці радять школярам продовжувати відкладати гроші "про запас". Обмеження в даному випадку можна послабити. Фінансова подушка знадобиться в складні часи: коли батьки будуть давати менше кишенькових грошей або не буде можливості для підробітку. Коли вам знову захочеться придбати якусь дорогу річ — частина суми вже буде в кишені.

Бажаємо легкої економії і приємних покупок!

Автор: Сервіс “Tengo”
05.10.2020
views
7226  переглядів
shares
0