Хто такий кредитний брокер і чи варто до них звертатися?

Хто такий кредитний брокер і чи варто до них звертатися?
Loader

Сфера кредитування в Україні активно розвивається. Щороку на ринку з'являються нові організації, що пропонують отримати позику на вигідних умовах. Як вибрати серед банків, ломбардів та МФО одного кредитора і отримати позику без зайвої витрати часу, грошей і нервів? До позичальників, яким складно зробити вибір, на допомогу приходять кредитні брокери.

На практиці кредитний брокер — це фахівець, який досконально знає умови кредитування всіх фінансових організацій, і надає допомогу в оформленні позики. В обов'язки брокерів входить:

  • пошук кредитора і кредитної програми з найбільш підходящими для позичальника умовами;
  • допомога в підготовці пакету документів;
  • подача заявки;
  • супровід угоди.

Як правило, кредитний брокер в Україні супроводжує позичальника від етапу вибору кредитора до повного погашення заборгованості. У разі відхилення заявки, фахівець уточнює причину відмови і допомагає позичальникові вирішити проблему. Якщо клієнт відчуває труднощі з погашенням кредиту, брокер домовляється з кредитором про реструктуризацію, пролонгацію та інші варіантах відстрочки платежу.

Ризики партнерства з кредитним брокером в Україні

Переваги послуг кредитних брокерів здаються очевидними. Позичальникові не потрібно самостійно шукати фінансову компанію або банк для оформлення кредиту, домовлятися про можливі знижки, порівнювати умови користування коштами в різних організаціях. До того ж при співпраці з кредитним консультантом не доведеться стояти в чергах, витрачати час на заповнення паперів і збір документів. Сама процедура оформлення позики займе набагато менше часу. Імовірність схвалення заявки, відправленої брокером, становить 95-97%. Все так і буде, якщо вдасться знайти надійного фахівця, який не стане зловживати своїми повноваженнями. Однак якщо вам попадеться нечесний, так званий "чорний" брокер онлайн, ви не тільки не отримаєте обіцяні послуги, але ще і втратите частину своїх коштів.

Щоб не натрапити на афериста, потрібно:

  • перевірити документи брокера і визначити законність його діяльності;
  • знайти юридичну інформацію про організацію, в якій він працює;
  • пошукати в мережі відгуки про самого брокера або про компанію, яка вам його порекомендувала.

Перераховані вище дії допоможуть уникнути ряду неприємних наслідків, до яких може привести співпраця з "чорним" кредитним брокером Києва:

  • оформлення позики без вашого відома;
  • надання фальшивих документів в банк;
  • надання послуг низької якості.

Зверніть увагу, що відповідальність за неправомірні заходи консультанта-шахрая може лягти на вас.

Як перевірити кредитного брокера?

Кредитний "помічник" і фірма, в якій він працює повинні відповідати трьом головним критеріям:

  • бути офіційно зареєстрованою юрособою;
  • мати юридичну адресу і телефон;
  • мати ліцензію на надання послуг.

Пам'ятайте, що хороший кредитний брокер ніколи не буде пропонувати безвідсотковий кредит і "обхідні" шляхи оформлення позики. Також з обережністю потрібно ставитися до фахівців, які вимагають передплату за свої послуги. Чесні брокери працюють за іншою схемою і виставляють рахунки тільки після успішного отримання кредиту замовником. В середньому вартість брокерських послуг становить 10% від суми кредиту. На оплату впливає складність вимог замовника, його кредитний рейтинг і кваліфікація брокера. Послуги фахівців з невеликим досвідом обійдуться дешевше. При цьому потрібно враховувати, що швидко підібрати для вас вигідну кредитну пропозицію вони не зможуть.

Сьогодні банки і фінансові компанії намагаються чітко прописувати умови кредитування, щоб вони були зрозумілі позичальнику. Але якщо ви відчуваєте, що не можете самостійно розібратися в програмі або не розумієте сенсу деяких пунктів кредитного договору — допомога брокера не завадить.

Автор: Сервіс “Tengo”
14.09.2020
views
8014  переглядів
shares
0