Локдаун в Україні: чи буде продовжено карантин?

Локдаун в Україні: чи буде продовжено карантин?
Loader

З 8 по 24 січня Україна жила в умовах жорсткого карантину. Він був введений урядом для того, щоб уникнути критичних показників захворювання коронавірусом, з якими б не змогла впоратися українська медична система. Продовжувати локдаун влада не стала, пояснюючи, що в цьому немає сенсу.

До якого числа буде діяти карантин в Україні? За якими правилами країна буде жити далі — в блозі tengo.ua.

Локдауну не буде

Карантин був введений для того, щоб обмежити контакти громадян і не допустити перевантаження медичної системи до отримання вакцини. Нагадаємо, що надходження препаратів Україна очікує в кінці першого кварталу. Заплановано п'ять етапів вакцинації. Все буде відбуватися за державний рахунок. Спочатку будуть вакцинувати медпрацівників, літніх людей і тих, хто знаходиться в групі ризику. На п'ятому етапі — людей, які не потрапляють в групу ризику ні за якими показниками. На комерційному ринку вакцина може з'явитися вже влітку.

“Без введення жорсткого локдауна кількість хворих коронавірусом могла б досягти критичних масштабів”, — каже прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Такої ж думки дотримується і міністр охорони здоров'я Максим Степанов. За його словами, карантинні заходи себе виправдали. У період локдауна в Україні почала зменшуватися кількість хворих Сovid-19. Показники почали стабілізуватися. Таким чином країні вдалося на початкових етапах збити хвилю поширення вірусу, яка прогнозувалася на постноворічний період.

Локдаун 2021 року виявився більш лояльним, в порівнянні з жорстким карантином, який діяв навесні 2020 року. Цього разу влада вирішила не обмежувати роботу транспорту, не закривати дитсадки, салони краси, відділення банків. Спортивні заходи проводилися в режимі "без глядачів".

У той же час була заборонена робота закладів громадського харчування (крім доставки та продажу на винос), освітніх і культурних установ, спортзалів, фітнес-центрів, ТРЦ, непродовольчих ринків. Також влада заборонила продаж непродовольчих товарів в магазинах, крім предметів першої необхідності.

Чи буде введений локдаун в Україні в 2021 році ще раз, спрогнозувати складно. Все буде залежати від динаміки захворюваності.

Скільки триватиме карантин в Україні?

Після завершення локдауну 25 січня Україна почала жити за правилами "помаранчевої зони" в умовах адаптивного карантину. Він буде діяти до 28 лютого, однак Кабмін швидше за все продовжить обмеження до 31 березня.

У Міністерстві охорони здоров'я не виключають, що в 2021 році Україна може повернутися до карантину з зонами. Протиепідемічні заходи в регіонах будуть відрізнятися в залежності від кількості хворих.

Які обмеження будуть діяти в період карантину?

З 25 січня в Україні діють обмеження "помаранчевої зони". На сьогоднішній в країні заборонені:

  • масові заходи з кількістю учасників від 20 осіб;
  • робота кінотеатрів і театрів при заповнюваності залів понад 50% місць для сидіння;
  • обслуговування в закладах громадського харчування з 23:00 до 7:00 (в цей період допускається тільки обслуговування на винос);
  • проведення дискотек, діяльність нічних клубів, закладів з організацією дозвілля;
  • діяльність об'єктів, які надають послуги з розміщення, крім готелів;
  • проведення планових госпіталізацій (за винятком паліативної допомоги, невідкладної допомоги, лікування онкохворих, допомоги вагітним).

У період карантину в Україні заборонено мимовільно залишати місця самоізоляції, перебувати в громадських місцях без маски і посвідчення особи.

За прогнозами експертів, Україна буде жити в умовах карантину цілий рік.

Автор: Сервіс “Tengo”
02.03.2021
views
2493  переглядів
shares
0