Чому не дають кредит і як це виправити?

Чому не дають кредит і як це виправити?
Loader

Бувають випадки, коли звернення до фінансової установи за кредитом закінчується відмовою. Ми розповімо, що робити, якщо ніде не дають кредит і як підвищити шанси на схвалення заявки.

Відсутність кредитної історії

Здавалося б відсутність кредитної історії означає відсутність боргів. Але фінансові установи сприймають цей факт інакше. Кредитори не хочуть йти на ризик, оскільки ви можете виявитися як відповідальним клієнтом, так і позичальником, який не виконуватиме свої зобов'язання. Якщо ви ніколи раніше не брали кредитів і при цьому у вас низька зарплата і немає майна у власності — банк, імовірно, відмовить у видачі коштів.

Почати кредитну історію можна зі звернення в мікрофінансові компанії, які не пред'являють до клієнтів складних вимог. У МФО можна отримати короткострокову позику, незалежно від стану кредитного рейтингу і рівня доходів. Кредит на велику суму в МФО не дадуть, але на кілька тисяч сміливо можна розраховувати. Повернувши гроші без порушення термінів, ви зможете створити репутацію благонадійного позичальника. В результаті шанси на схвалення кредиту в банку будуть вищими.

Зіпсована кредитна історія

Низький кредитний рейтинг — одна з основних причин того, чому не дають кредит в МФО і в банках. Кредитна історія — це інформація про всі оформлені раніше позики і особливості їх погашення. У ній фіксуються такі дані:

  • суми позики;
  • терміни погашення;
  • дати платежів;
  • прострочення.

Відповідна інформація передається фінансовими організаціями в бюро кредитних історій.

Під час обробки заявки банк визначає рівень платоспроможності і відповідальності клієнта. Це відбувається із застосуванням системи скорингу. Позичальників з проблемними кредитами вона моментально блокує.

МФО більш лояльно ставляться до простроченням в кредитній історії. Подавши онлайн-заявку на кредит ви можете отримати гроші без зайвих перевірок і дзвінків, застав і поручителів. У МФО можна отримати максимум 30 тис. гривень на картку під щоденний відсоток. Ставка може становити 1,5-2%, термін погашення — 30 днів.

Бувають також випадки, коли причиною відмови в кредиті стають помилки в кредитній історії. Дізнатися про них можна через портал Українського бюро кредитних історій. Якщо в досьє ви знайдете кредити, що не оформляли, потрібно написати заяву про недостовірність даних і відправити її в БКІ або в фінустанову, яка передала про вас помилкову інформацію. Нагадаємо, що один раз на рік перевірити кредитну історію можна безкоштовно.

Відсутність довідки і поручителів

Причиною для відмови в кредиті з боку банку може послужити відсутність доказів платоспроможності. Багато фінустанов для оформлення позики в обов'язковому порядку вимагають від клієнтів довідку про доходи. Відсутність даного документа автоматично означає відмову. Однак в сьогоднішніх реаліях далеко не всі працевлаштовані особи можуть надати довідку про доходи: частина з них працюють неофіційно, а частина отримують більше половини зарплати в конвертах. Щоб не втратити клієнтів, банки трохи послабили свої вимоги. Наприклад, в Ідея Банку можна отримати кредит до 75 тис. гривень без довідки про доходи, в ПриватБанку і Альфа-Банку — до 50 тис. гривень. Деякі банки, замість довідки, для підтвердження платоспроможності просять вказати в анкеті місце роботи і телефон відділу кадрів.

Головне бути чесним з банком. Якщо ви надасте фальшиву довідку, служба безпеки фінустанови швидко вас викриє і звинуватить в шахрайстві. Таких клієнтів заносять в чорний список. Після цього ви не зможете отримати кредит ні в одній організації країни.

Поручитель — це людина, яка гарантує банку, що клієнт поверне кредит і бере за це на себе фінансову відповідальність. Якщо позичальник не виплатить позику — боргові зобов'язання ляжуть на плечі поручителя. Ним може стати ваш родич, друг, колега по роботі. Дана потреба може виникнути через сумніви банку в платоспроможності позичальника.

Для мікрофінансових компаній відсутність довідки про доходи не є приводом для відмови. Пакет документів, необхідний для оформлення позики включає тільки паспорт та ІПН.

Занадто велика сума

Імовірність відмови занадто велика, якщо клієнт хоче отримати надто високу суму в банку. Кредитор може засумніватися у виконанні позичальником боргових зобов'язань, тому прийме негативне рішення. Низькі шанси на схвалення також у клієнтів з низькою зарплатою, без поручителів і застави.

Занадто велика сума — це також відповідь на питання: "Чому не дають кредит онлайн?". Щоб уникнути ризиків мікрофінансові організації видають позики тільки на маленькі суми — до 20 тис гривень і нараховують відсотки кожен день. При першому зверненні можна отримати до 5-7 тис. гривень.

Борги за послуги ЖКГ

Несплата комунальних платежів - одна з поширених причин відмови в банківській позиці. Логіка проста: якщо клієнт не поспішає оплачувати комуналку — не факт, що він вчинить інакше з банківською позикою. Якщо заборгованість за послуги ЖКГ буде рости, справа може дійти до суду, в результаті чого позичальник опиниться в складному фінансовому становищі. Приводом для відхилення заявки часто служить також заборгованість по аліментах, несплата штрафів за порушення ПДР та ін. Перед зверненням в банк обов'язково перевірте, чи немає у вас боргів. Якщо є — необхідно все погасити.

МФО, на відміну від банків, дуже рідко враховують недисциплінованість позичальника при оплаті послуг і штрафів. Швидше навпаки — громадянам України надається можливість отримати короткострокову позику онлайн на оплату комуналки і різного роду санкцій. Кошти перераховуються на картку без довідок, перевірок і дзвінків родичам.

Не дають кредит де взяти гроші?

Якщо у вас виникла складна фінансова ситуація і ви не знаєте, де взяти грошей, якщо не дають кредит в банку, потрібно детально вивчити причину відмови і постаратися її ліквідувати:

  • оформити кілька позик в МФО і погасити їх у встановлений термін;
  • попросити друга або родича, щоб він став вашим поручителем;
  • звернутися за допомогою до кредитного брокера, щоб він оформив для вас займ;
  • при зверненні в банк вказати в заявці суму, при якій не потрібно надавати довідку про доходи;
  • об'єктивно оцінити свої фінансові можливості і оформити кредит на ту суму, яку точно зможете повернути;
  • погасити всі борги.

Якщо в банках вам не дають кредити, а гроші потрібні терміново, рекомендуємо скористатися послугами мікрофінансового сервісу Тенґо. Ставши його користувачем, ви зможете отримати в борг до 15 000 гривень. Ставка для клієнтів становить 1% в день. Надіслати заявку можна в будь-який час доби, незалежно від місцезнаходження. Для отримання позики знадобляться паспортні дані, мобільний телефон і доступ в інтернет. Користуватися коштами можна до 30 днів. Для користувачів сервісу регулярно проводяться акції та розіграші призів.

Оформити кредит в Тенґо можуть:

  • безробітні;
  • студенти;
  • пенсіонери;
  • люди, у яких немає стабільного заробітку;
  • позичальники з простроченням;
  • самозайняті особи;
  • українці, які бажають почати власну справу.

МФО відмовляють у кредитах клієнтам дуже рідко. Приводом можуть послужити тільки недостовірні дані в анкеті, спроби оформити позику на чужу картку, наявність численних прострочень по інших позиках. Для тих, хто не знає, що робити якщо не дають кредит, МФО — це найкращий варіант. Ви не тільки отримаєте потрібну позику, а ще й зможете поліпшити кредитну історію, вчасно її повернувши.

Автор: Сервіс “Tengo”
21.10.2020
views
8228  переглядів
shares
1