Що буде з соціальними пенсіями в 2021 році?

Що буде з соціальними пенсіями в 2021 році?
Loader

Розмір соціальної пенсії в Україні станом на лютий 2021 року становить 1 769 гривень. В останній раз її переглядали в грудні 2020 роки після зростання прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. У 2021 році планується ще два підвищення.

Хто може претендувати на соціальну пенсію в Україні? Звідки взялися чутки про скасування виплати? Чим відрізняється соціальна пенсія від пенсії за віком — читайте в нашому матеріалі.

Соціальну пенсію не скасували

У листопаді-грудні 2020 року в Україні почали ходити чутки про скасування соціальної пенсії з 2021 року, які викликали паніку у багатьох громадян. Насправді йшлося про скасування тимчасових виплат для людей у ​​віці від 60 до 65 років, які не встигли напрацювати необхідну кількість років стажу для виходу на пенсію за віком.

Постанова про призначення тимчасової допомоги була затверджена ще урядом Гройсмана в 2017 році. Його дія була розрахована на період з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2020-го. "Тимчасова допомога — це не соціальна пенсія", — пояснює науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН Лідія Ткаченко. За її словами, більшість громадян про існування такого виду виплат навіть не чули, адже сьогодні для виходу на пенсію в 60 років стажу вистачає практично всім.

Людині, якій виповнилося 65 років і яка не встигла напрацювати потрібну кількість років стажу, слід звернутися до органів соцзахисту. Там їй і буде призначено соціальну допомогу. Ще можна оформити "малозабезпеченість" і отримувати допомогу від держави. Подібною можливістю в Україні вже скористалися близько 2,5 млн осіб.

Що таке соціальна пенсія?

Якщо пояснювати простими словами, то соціальними пенсіями прийнято називати регулярні держвиплати, призначені особам, які не мають потрібного стажу роботи для отримання трудовий (страховий) пенсії і підстав для отримання пенсії по інвалідності та втраті годувальника.

Соціальні пенсії фінансуються державою і виплачуються з метою матеріальної підтримки громадян, які її потребують. Претендувати на соціальну пенсію можуть:

  • особи з інвалідністю 1, 2 і 3 груп;
  • діти, в разі втрати годувальника;
  • діти з інвалідністю у віці до 16 років;
  • особи, у яких немає необхідної кількості років стажу для виходу на заслужений відпочинок.

Пенсія за віком — це довічні держвиплати, які отримують громадяни України по досягненню певного віку і за наявності необхідного стажу. Для виходу на пенсію в 2021 році в 60 років потрібно мати 28 років стажу.

Розмір соціальної пенсії

Сума державної матеріальної допомоги дорівнює прожитковому мінімуму для непрацездатних осіб. На сьогоднішній день сума становить 1769 гривень. На 2021 рік заплановано два підвищення:

з 1 липня — до 1854 гривні;

з 1 грудня — до 1934 гривні.

Нагадаємо, що з 1 січня в Україні збільшився розмір мінімальної пенсії за віком для непрацюючих пенсіонерів. Тепер він становить 2400 гривень. Підвищення торкнулося громадян у віці від 65 років, що мають відповідний стаж.

Як докупити страховий стаж?

Якщо людині не вистачає стажу, то його можна докупити. Однак покупка обійдеться зовсім не дешево. За словами експертів, подібне придбання має сенс тільки якщо потрібно придбати всього лише кілька місяців. Вартість одного місяця становить ЄСВ*2 — 2640 гривень станом на 1 січня 2021 року.

Експерти закликають громадян України вимагати від своїх роботодавців офіційного працевлаштування, заздалегідь піклуватися про старість і відкладати гроші на "другу" пенсію в спеціальні фонди.

Автор: Сервіс “Tengo”
17.02.2021
views
1077  переглядів
shares
0