Телефонують колектори — що робити?

Телефонують колектори — що робити?
Loader

Борги краще повертати вчасно. Однак бувають ситуації, коли через фінансові складнощі людина не може повернути кредит в строк. В результаті МФО чи банк продає його борг колекторам, які часто застосовують вельми сумнівні методи стягнення заборгованості. Що робити, коли вам телефонують і погрожують колектори? Як реагувати, коли колектори дзвонять по чужому кредиту? Як правильно розмовляти з колекторами? Про все про це читайте в нашій статті.

Мій борг проданий колекторам. Що робити?

Для початку, давайте з'ясуємо: чи має банк право продати ваш кредит колекторам. Відповідь — так, на законних підставах. Тільки не сам кредит, а права вимоги по кредиту. Це трапляється, коли банк перебуває на ліквідації або коли чинна фінустанова просто більше не бажає займатися стягненням заборгованості. Зверніть увагу, що банки поступаються правами стягнення боргів колекторам тільки за простроченими кредитами. Діючі позики не продаються.

Що ж робити, якщо ваш борг продали колекторам і вони починають дошкуляти вам дзвінками? Ось кілька порад, які точно допоможуть.

  1. Не ігнорувати дзвінки колекторів.
  2. Відповісти на дзвінок і постаратися отримати якомога більше інформації про кредит.
  3. Звернутися в банк, щоб підтвердити інформацію про передачу боргу колекторам.
  4. Пояснити ситуацію. Спробувати домовитися про реструктуризацію боргу.
  5. Погасити кредит.

Не варто вірити заявам колекторів про примусове стягнення боргу. Вони не мають на це право. Їх завдання полягає в інформуванні позичальника про наявність простроченого кредиту. Стягненням займається виконавча служба і тільки за попереднім рішенням суду.

Колектори телефонують по чужому кредиту. Як реагувати?

Бувають випадки, коли колектори дзвонять по кредитах родичів, колег, сусідів. Чому так відбувається?

  1. Ви виступаєте поручителем по кредиту вашого знайомого чи родича. В цьому випадку ви повинні зв'язатися з позичальником і попросити його повернути позику. Якщо він цього не зробить, погашення заборгованості ляже на ваші плечі. Ви повинні знати, що поручительство передбачає майже однакову відповідальність позичальника і поручителя за виплату боргу.
  2. Ви близький родич позичальника. Колектори можуть турбувати вас через кредит вашої сестри, брата, племінника, онука з метою психологічного тиску на боржника. При цьому ви ні в якому разі не зобов'язані виплачувати його кредит.
  3. Ви несете відповідальність за погашення боргу, тільки якщо позичальник ваш чоловік/дружина чи близький родич.
  4. Вам дзвонять по кредиту чужої людини. Колектори можуть набридати вам дзвінками через борги ваших знайомих, сусідів, людей, з якими ви працюєте. Вони це роблять, щоб надати розголосу становище позичальника. Швидше за все ви були вказані в якості контактної особи при оформленні кредиту.

Іноді трапляється, що колектори дзвонять по кредиту людини, ім'я якої ви вперше чуєте. Так часто відбувається після переїзду в новий будинок або квартиру, після покупки сім-картки з номером, від якого відмовився боржник. Деякі недобросовісні позичальники навмисно використовують чужі телефони при оформленні позик.

Що робити якщо дзвонять по кредиту, до якого ви не маєте ніякого відношення? Потрібно пояснити це колекторам і ввічливо попросити видалити ваш номер телефону. Якщо дзвінки продовжаться, відвідайте банк, інтереси якого представляє контора і візьміть довідку про відсутність заборгованості. Потім зробіть копію і відправте її колекторам.

У компанії Мілоан використовуються надійні системи ідентифікації. МФО перевіряє кожного клієнта, звіряє надану інформацію з офіційними джерелами даних, ретельно вивчає копії документів. Позичальники, які намагаються отримати кредит за чужим номером телефону або на чужу картку, відразу ж потрапляють в чорний список.

Автор: Сервіс “Tengo”
10.02.2021
views
3674  переглядів
shares
2